söndag 23 augusti 2015

Om romer och tiggeri

Om romer och tiggeri




Karl-Olov Arnstberg är professor emeritus  i etnologi och sannolikt den i Sverige som vet mest om romer sedan han forskat kring dem i många år. 

1997 kom han ut med sin bok "Svenskar och zigenare". Där skildrar han en grupp människor som till stor del lever i utanförskap och kriminalitet, missbruk. bidragsberoende och våldsamma relationer.  Han skriver att svenska journalister "skrivit upp" romer av rädsla för att annars framstå som rasistiska. 

Inga journalister ringer till Arnstberg och frågar vad han kommit fram till sin forskning - han har nämligen "fel" åsikter.
Svenska journalister anser att man inte behöver veta något om romer. Romer är diskriminerade och lever i misär, punkt slut. Vi måste hjälpa dem till ett bättre liv för att alla människor är lika mycket värda.

Det finns dock några av oss som undrar och vill förstå vad som ligger bakom romernas sätt att leva, kan det verkligen enbart bero på diskriminering, eller kan det vara så att romerna inte vill vara en del av samhället?


Tiggeriet är endast en av komponenterna i en försörjningsmix som också består av diverse brott såsom villainbrott, åldringsbrott, däck-, maskin- och skrotstöld. 

Många människor vet om detta eller har det på känn och blir extra vaksamma då det flyttar in ett gäng romer i närheten. Man skulle kanske inte säga det rent ut, men man anar att de själ. Det är inte rasism utan vanligt bondförnuft.

Lever romerna i misär? Det vi anser vara misär är för dessa romer en normalitet. Det är såhär de lever, det är inget mer med det. Att de tigger i Sverige beror helt enkelt på att de får mer pengar här än hemma. 

Att ge pengar till romer är att hjälpa dem cementera sin "misär". De ändrar sitt sätt att leva först när de blir tvingade till det. Genom att ge pengar i deras muggar hjälper vi dem inte, men vi får chansen att känna oss godhjärtade på deras bekostnad.

Om romerna ville förbättra sin situation och bli en del av samhället så hade de blivit det. Det har andra folkgrupper gjort. 

Åttio procent av romerna lönearbetar inte. Om de beror på att de saknar utbildning, så får de utbilda sig. Om det beror på att de inte vill underställa sin en "gadjo" (icke-rom), så får de ändra sin inställning. Om de vill förbättra sitt rykte så får de ändra sitt försörjningssätt och sluta med kriminalitet och tiggeri. Detta är deras eget ansvar.

Det här är enkla och självklara regler för alla människor i Europa. Men dessa regler som inte gäller romer. 

Läs mer i kapitlet om romer och tigger i
"Svenskar och romer"

av Karl-Olov Arnstberg. 









Inga kommentarer:

Skicka en kommentar